Våra evenemang året 2021-2022

En hälsning från vår nya ordförande – Karin Sjölin Frudd

Det kännsverkligen roligt och bra att ta över ordförandeskapet efter Ulla och att få jobba tillsammans med den nya styrelsen.

Ett stort tack till Ulla och styrelsen för ert fantastiska arbete under Covid restriktionerna och att ni lyckades hålla igång via Zoom med intressanta aktiviteter; till och med museibesök i Sverige och vinprovning!

Nu när vi kan ses igen fysiskt ser jag fram emot kommande aktiviteter och att få träffas igen “på riktigt”. Zoom i all ära, men inget går upp mot att ses fysiskt!

Detta märktes tydligt på vårt första möte för denna säsong då 20 medlemmar träffades över god mat och dryck och framförallt mycket prat på privata klubben Brydges – ett stort tack till Lotta som bjöd in oss till sin klubb.

Den nya styrelsen (ovan fr v Ingemo Bonnier, Charlotte Meynert, Ann-Katrin Berggren, Karin Sjölin Frudd, Lotta Sutton och Linda Sandberg) träffades innan middagen och planerade bland annat för kommande möten och aktiviteter.

Ser fram emot att se er snart igen!

Styrelsen/Karin

 

14e september: Det var mycket roligt att samlas till Stora Årsmötet i Svenska Kyrkan den 14 september där vi blev bjudna på en utsökt välkomstdrink serverad av Cecilia Haszlakiewicz, skörd från hennes vingård.

30e september: Jubileumsmiddagen  på Conrad Hotel blev inställd men kommer att ske nästa vår istället. Istället möttes vi på Lotta Suttons klubb Brydges Place Club där vi intog en trevlig middag.

2a november: Ett gäng hurtiga tjejer tågade efter Lotta över Londons broar under onsdagskvällen 2 november – en krispig och stjärnklar kväll vilket gjorde promenaden ännu mer speciell. Vi fick mycket intressant information, både historisk och samtida som satt sin prägel på broarna och staden i allmänhet. Promenaden avslutades i St Katherines dock med en trevligt middag.

1a december: Sista SveaBritt träffen för 2021 blev en otroligt lyckat och mysig kväll hos Blåbär, en butik och café i Putney som främjar en nordisk livsstil. Vi var ca 26 tjejer som träffades och fick glögg och juliga sötsaker medans vi minglade runt och hade trevligt. Flera av oss tog även tillfället i akt och inhandlade något från butiken vilken var full av vacker nordisk inredning, kläder och naturligtvis sötsaker och matprodukter.

Vi i styrelsen skulle vilja önska alla SveaBrittor en mycket glad Jul och ett fantastiskt Gott Nytt År!

Våra evenemang året 2021-2022

Januari 2022 - Nytt år och nytt aktivt och härligt program här på SveaBritt

20e Januari: Vi startade med Lilla Årsmötet i Svenska kyrkan den 20e januari och vi diskuterade både gammalt och nytt. Efter den goda middagen fick vi även höra på föredrag av två medlemmar: Linda Sandberg och Camilla Lilliesköld där dom berättade om sina jobb. Det var mycket intressant och vi fick alla en unik insikt om två helt olika världar: universitetsvärlden och grafisk designvärlden. Vi har nästan lika många näringsgrenar som vi har medlemmar representerade här inom SveaBritt och vi uppskattar verkligen när medlemmar vill dela med sig om sitt arbete och industrivärld.

8e mars: på den Internationella Kvinnodagen skedde det äntligen: SveaBritts 40års jubileumsmiddag. Och vilken kväll det blev! Vi hade en fantastisk glammig atmosfär på Conrad St. James hotel här i London där vi var över 60 kvinnor som träffades. Mycket skratt, många kramar och många nya kontakter knöts. Vi njöt av en otroligt god middag och fick en underbar show av ‘Babben’ Larsson som gästade oss från Gotland. Så mycket skratt och nostalgi när Babben led oss genom 40 år av både brittisk och svensk historia upp till dagens komplexa teknik och knasiga problem.

Följ oss på Facebook och/eller Instagram för att se bilder från kvällen

Januari 2022 - Nytt år och nytt aktivt och härligt program här på SveaBritt

2021

Den 28e april när våren stod som högst i blom, ledde Annika Hall ett hurtigt gäng på en kvällspromenad genom Battersea/Vauxhall/Nine Elms. Området har totalt förändrats de senaste tio åren och är fylld av intressant arkitektur och intressanta verksamheter. Första stoppet var Damien Hirst’s galleri (Newport Street Gallery) vilket följdes av arkitektiska mästerverk av Norman Foster, Richard Rogers och Frank Gehry. Turen ledde oss även förbi politiska verksamheter sådom Huvudkontoret för Storbritanniens underrättelsetjänst, (SIS, MI6) och Amerikanska ambassaden, två otroliga byggnader från två olika arkitektiska epoker.

Turen gick mot sitt slut med en vy av ‘Super Sewer Tunel’, den 25km långa tunneln som byggs för att förbättra Londons avloppssystem och sedan slutligen Battersea Power Station som kommer bli ett mecca för shopping och underhållning när det öppnar inom kort. Promenadgänget avslutade sedan kvällen på restaurangen Brindisa, precis vid Battersea Power Station med utsikt över Thamsen, där de åt god tapas medans de reflekterade över allt som upplevts.

 

Torsdagen den 26e maj träffades vi på Brydges Club där vi åt en mycket god middag och fick höra på ett föredrag av Jessica Persson Conway, Head of Rolls-Royce Art Programme & Philanthropy.

Jessicas ämne var “Building an Art Programme for one of the world’s most prestigious luxury brands – Rolls-Royce Motor Cars”
Jessicas berättelse ledde oss på en spännande resa genom Rolls-Royce värld, en värld som hon har satt sin egen stämpel på och lyckats ändra och anpassa för samtidens moderna tänkande och klienter.

Jessica skapade en ny vision för Rolls-Royce konstprogramet: “Art without compromise”, där unga och lovande konstnärer får finansiering att skapa nya konstverk. Konstprogrammet heter Muse, efter den lilla statyn Spirit of Ecstasy, som sitter på motorhuven av all Rolls-Royce bilar, och också kallas the Muse.
Man kan läsa mer om programmet på följande hemsida https://www.rolls-roycemotorcars.com/en_GB/muse.html

 

14e juni: Säsongens sista evenemang inträffade den 14e juni då ett glatt gäng Sveabrittor samlades för en smygpremiär hos Sola Kitchens nya showroom i Marylebone.
Sofia Bune skapade denna verksamhet 2006 efter att ha upptäckt ett glapp i marknaden av köksleverantörer. Sola Kitchen har nu under 16 år skapat högklassiga och skräddarsydda köksinredningar, walk-in garderober och badrumsinteriörer i skandinavisk stil.
Hennes showroom i  Marylebone ligger på den berömda Wigmore street och är den tredje lokalen i London tillsammans med Hampstead och Fulham.

Sommarlov!

Bästa SveaBrittor,

I denna ljuva sommartid gå ut min själ och gläd dig vid naturens vackra gåvor!
Många av oss blir rörda och kan riktigt känna doften av syrener och liljekonvaljer när tonerna av “den blomstertid nu kommer” och “i denna ljuva sommartid” mfl hörs. Flera av oss får chans att uppleva den svenska sommaren på riktigt nu när det är lättare att resa och  förhoppningsvis får de snart ordning på köerna på Arlanda och andra flygplatser.
Vi gör nu sommaruppehåll i SveaBritt och ses nästa gång på årsmötet i september. Till dess önskar jag er alla en underbar sommar!

Ha det bra – vi ses på årsmötet!

Karin
Ordförande

Tidigare evenemang - 2020/2021

Den 1 december 2020 klockan 19.00 fick vi höra på Katrine Marçal som är svensk författare och journalist bosatt i Storbritannien sedan åtta år tillbaka. Hon arbetar för Dagens Nyheter som korrespondent och är även aktuell med sin nya bok ”Att uppfinna världen”. Katrine delade med sig om vardagen som utrikeskorrespondent i Storbritannien och berättade bla om de svårigheter som uppstår för svenska journalister när det gäller bevakningen om Brexit mm.

Katrine Marçals nya bok ”Att uppfinna världen” handlar om hur våra idéer om kön håller tillbaka innovation i ekonomin. Varför fick vi inte hjul på resväskor förrän 1972? Varför uppfanns rullatorn i Västerås? Varför uppfattades elbilar som ”kvinnliga” i slutet av 1800-talet? Vi får 10% hos Bokus.se om använder koden MONDIAL vid checkout.

Under vårt första möte för året i januari fick vi bekanta oss med våra relativt nya medlemmar Charlotte (Lotten) Stirling och Cecilia Block. Februari mötet bjöd på ett annat perspektiv då Eivor Martinus och Elisabet Baldwin, två av våra grundare, pratade minnen om inspirationen till att starta SveaBritt för 40 år sedan samt reflektioner om vår utveckling.

För att fira Internationella Kvinnodagen i mars bjöd vår egen sommelier Charlotte Meynert på vinprovning där vi fick smaka på två vita viner som är perfekta för sommarens alla tillfällen, Picpoul de Pinet från Languedoc i Frankrike samt en vit Bourgogne – Pouilly Fuissé.

Vårens möten gick vidare med besök av Susanna Petterson, General Direktör på Nationalmuseet i Stockholm i april.  Susanna gav en fin insyn i museets arbete och historiska förankring,  samtida med museer som Uffizi,  Le Louvre och Ashmolean. Det nyrenoverade museet öppnades 2018 med en miljö som betonar de uppvisade objekten.  En Zorn utställning är aktuell just nu tom augusti.

Det sista Zoom mötet för säsongen bjöd på en inspirerande inblick i svenska designern Maxjenny Forslunds karriär. Hon berättade att hon hämtar inspiration för sina tryck från omgivningen, vare sig det är natur, konst eller stadslandskap.

SÄSONGSAVSLUTNING HOS BUSI-JACOBSOHN

Tjejgänget som efter strapatser med tågförsening, njöt av en härligt bubblande lunch med påföljande visning av vingården hos Susanna och Douglas Busi-Jacobsohn. Vilken härlig dag det blev!

Till skillnad från resten av våra möten under det senaste året så lyckades vi samlas för en sista träff för säsongen på Susanna Busi Jacobsohns Vingård.  Det blev en mycket lyckad utflykt då 20 SveaBrittor fick ses och äntligen prata i munnen på varandra, i strålande solsken och i en fantastiskt fin miljö.