26e april 2023 - Sveabritt middag och mingel på Brydges Place

Vårt aprilmöte hölls den 26 april då vi träffades för trevligt mingel på Lottas mysiga klubb Brydges med mycket god mat och dryck och stort deltagande (30 personer). Fokus för kvällen var på våra nya medlemmar och vi fick lära känna flera av dem lite mer genom både roliga och inspirerande “egoföredrag”: Magdalena Sjöholm, Sarah Skansing, Maria Wallén, Kristina Ayoade och Marija Darwish. Hjärtligt välkomna igen som nya medlemmar!

26e april 2023 - Sveabritt middag och mingel på Brydges Place

Vårmiddag, Mars 2023

En ovanligt kall och på många håll snöig “vårdag” träffades vi den 8 mars för att fira SveaBritts årliga Vårmiddag och den Internationella Kvinnodagen. Det var en bra uppslutning och vi var omkring 50 medlemmar och gäster som lyckades ta oss till Svenska Kyrkans lokaler trots lite osäkerhet tidigt på dagen på grund av snön.

Festkommitten hade gjort ett fantastiskt jobb och vi hade förmånen att få lyssna på två mycket inspirerande och intressanta talare: vår Ambassadör i U.K Mikaela Kumlin Granit och Petra Nordlund McGahan, känd nyhetsankare för TV 4.

Vi bjöds på god mat och vin samt vacker sång av Londonbaserade sångarduon Cecilia Weiler och Bodil Ekstrand.

Vårmiddag, Mars 2023

Nytt År med SveaBritt - Våren 2023

Bästa SveaBrittor

Gott nytt år med nya löften och förhoppningar och inte minst roliga SveaBritt events att se fram emot under 2023!

Årets första möte – det lilla årsmötet hölls den 25 januari i Svenska Kyrkans bibliotek med 20 medlemmar. Lokalen är trevlig och vi hade en fin stämning med god mat, dryck och ett mycket bra möte (se bilagt protokoll).  Vi fick också höra en av våra nya medlemmar Anna Garmfelt berätta om sig själv och sitt intressanta arbete som Defence Assistant på svenska ambassaden.

Det är så roligt att vi har fem nya medlemmar och en återvändande medlem:  Marika Svärdström, Åsa Bäck, Anna Garmfelt,  Cecilia Ogvall, Fredrika Olausson och Maija Darwish och att vårt nätverk lockar nya medlemmar hela tiden (medan vi ändå är en exklusiv förening).

Ha det bra och njut av att dagarna nu äntligen blir längre och ljusare!

Karin
Ordförande

Nytt År med SveaBritt - Våren 2023

Utflykt till York 29-30 oktober 2022

Programmet hade utformats i samarbete mellan SveaBritt och York Anglo-Scandinavian Society (YASS).

Trots hot om möjlig tågstrejk, regnoväder och en insjuknad i covid, skollov och flytt mm så lyckades vi få ihop ett Vikingagäng på vår helgresa till York med 10 SveaBrittor och 8 YASS deltagare, talaren professor Tony Robards samt vår värd och egen bartender Nigel Frudd.

Vi inledde med lunch hemma hos Karin och Nigel då vi också fick lyssna på det mycket intressanta föredraget av Tony Robards om York Archeological Trust och planerna på ett upplevelsemuseum om romartiden i York, ”Eboracum”. Lunchen var en utsökt Kycklingsallad à la Ankan (se recept) och goda pajer från svenska Victoria Lundborgs bageri utanför York, Hovingham Bakery & Rolling Pin Cafe.

Cecilia, Katarina och Linda besökte chokladmuseet och fick en mycket intressant inblick i hur en av landets första chokladfabriker, Rowntree startade 1862. Otroligt att höra hur dagens samtida problem med tex barnomsorg, vård och minimilön, uppmärksammades redan då, och fabriken etablerade banbrytande tjänser för dess arbetare vilket hade en stor påverkan på Storbritanniens sociala reformer. Om ni vill veta mer om detta, kan vi rekommendera en bra websida: “What can businesses learn from the Rowntrees?”

Utflykt till York 29-30 oktober 2022

Efter lunchen gav vi oss ut på sightseeing i York med guider från YASS och vi hann med ett trevligt fikastopp på Barley Hall och en tur genom museet. Det är en medeltida vackert rekonstruerad  byggnad som nu är museum med ett kafé där vi bjöds på “complimentary coffee” och smarriga kanelbullar bakade av Victoria. Vidare en kort promenad till Jorvik Viking Centre där vår egen Viking guidade oss runt utöver den tur i små vagnar som ingick. Fascinerande och intressant att se och uppleva hur det måste sett ut på vikingatiden i delar av det som nu är York.

Kvällen inleddes återigen i Nigels Bar där vi blev bjudna på champagne innan vi gav oss iväg till den mysiga restaurangen the Chopping Block. Ägaren Michael Hjorth berättade för oss om sin bakgrund: kock och resturangägare med danskt påbrå och som jobbat med kända Roux Restaurants och dessutom är Festival Director av den årliga York Food-festivalen. Vi åt en utsökt trerättersmeny och drack gott vin.

Under middagen höll respektive organisation och även paraplyorganisationen CoScan, som både SveaBritt och YASS tillhör, en kort presentation av sin verksamhet och vi framförde den Vikinga sång som skrivits av Eivor Martinus inför det besök i York som SveaBritt gjorde 1990. YASS framförde sin “nationalsång” och vi ville ju inte vara sämre!

14 December 2022 - Säsongsavslutning och Julmys på Totally Swedish

Glögg, sill & kavring, lussebullar, pepparkakor och lakrits daddlar bjöds det på bland annat i Annethes affär, Totally Swedish.

Vi var en tapper liten skara som samlades, åt och drack svensk julmat, trots tågstrejker och minusgrader.

Jag har aldrig ätit lakrits daddlar förut men kan varmt rekommendera dem – supergoda!

Det var också intressant att höra lite om Anneths historia om affären och allt som pågår under julrushen.

Allt gott
Lotta

14 December 2022 - Säsongsavslutning och Julmys på Totally Swedish

September 2022

Bästa SveaBrittor

Vi har haft en minst sagt händelserik sensommar och höst sedan förra nyhetsbrevet. En stor sorg i landet inträdde efter Drottning Elizabeths borgång och vi kunde ta del av historiska ögonblick med alla de ceremonier som hölls och se de enorma köerna då folk ville visa sin vördnad. Ingen kunde vara oberörd av de tio dagarnas landssorg. Nu inträder en ny era med Kung Charles och det blir intressant att följa utvecklingen.

I Sverige hade vi Riksdagsval, många av oss boende i London kunde rösta på Ambassaden där det var mycket välorganiserat.

Jag röstade i samband med att jag var inbjuden i min roll som ordförande i SveaBritt, till ett möte med Ambassadör Mikaela Kumlin Granit som ville veta mer om SveaBritt. Det var ett mycket givande och trevligt möte då jag också fick en hel del information om ambassadens arbete. Bland annat berättade Ambassadören om situationen med passansökningar och om de svårigheter som finns genom att det tar lång tid att få pass och att ambassadpersonalen har utsatts för en del hotfulla situationer. En uppmaning från ambassaden var att vi kan sprida information om att ambassaden inte kommer att få mer resurser utan de uppmanar alla att vara ute i god tid med ansökningar.

Årsmötet den 15 september var mycket lyckat, bra deltagande med 19 medlemmar och god mat i Svenska Kyrkan. Mötet avslutades med ett intressant och roligt EGO föredrag av vår nya medlem Christina Ljungberg.

Den nya styrelsen valdes in och vi välkomnar de nya medlemmarna. Ett stort tack igen till det fina arbetet av de avgående styrelsemedlemmarna, Ankan, Jessica och Ingemo.

Sittande:
Ordförande: Karin Sjölin Frudd 1 år
Klubbmästare: Charlotte Meynert 1 år
Kommunikatör: Linda Sandberg 1 år
Sekreterare: Lotta Sutton 1 år

Nyval:
Vice Ordförande: Susanne Busi-Jacobsohn 2 år
Kassör: Barbro McAusland 2 år

Fyllnadsval:
Suppleant och kommunikatör: Ann-Katrin Berggren 2 år.

Nästa event är vår utflykt till York den 29-30 oktober. Det ska bli fantastiskt roligt och vi hoppas på stort deltagande.

Mer information finns i särskild inbjudan som gått ut via email.
Allt gott
Karin
Ordförande

September 2022

Våra evenemang året 2021-2022

En hälsning från vår nya ordförande – Karin Sjölin Frudd

Det kännsverkligen roligt och bra att ta över ordförandeskapet efter Ulla och att få jobba tillsammans med den nya styrelsen.

Ett stort tack till Ulla och styrelsen för ert fantastiska arbete under Covid restriktionerna och att ni lyckades hålla igång via Zoom med intressanta aktiviteter; till och med museibesök i Sverige och vinprovning!

Nu när vi kan ses igen fysiskt ser jag fram emot kommande aktiviteter och att få träffas igen “på riktigt”. Zoom i all ära, men inget går upp mot att ses fysiskt!

Detta märktes tydligt på vårt första möte för denna säsong då 20 medlemmar träffades över god mat och dryck och framförallt mycket prat på privata klubben Brydges – ett stort tack till Lotta som bjöd in oss till sin klubb.

Den nya styrelsen (ovan fr v Ingemo Bonnier, Charlotte Meynert, Ann-Katrin Berggren, Karin Sjölin Frudd, Lotta Sutton och Linda Sandberg) träffades innan middagen och planerade bland annat för kommande möten och aktiviteter.

Ser fram emot att se er snart igen!

Styrelsen/Karin

 

14e september: Det var mycket roligt att samlas till Stora Årsmötet i Svenska Kyrkan den 14 september där vi blev bjudna på en utsökt välkomstdrink serverad av Cecilia Haszlakiewicz, skörd från hennes vingård.

30e september: Jubileumsmiddagen  på Conrad Hotel blev inställd men kommer att ske nästa vår istället. Istället möttes vi på Lotta Suttons klubb Brydges Place Club där vi intog en trevlig middag.

2a november: Ett gäng hurtiga tjejer tågade efter Lotta över Londons broar under onsdagskvällen 2 november – en krispig och stjärnklar kväll vilket gjorde promenaden ännu mer speciell. Vi fick mycket intressant information, både historisk och samtida som satt sin prägel på broarna och staden i allmänhet. Promenaden avslutades i St Katherines dock med en trevligt middag.

1a december: Sista SveaBritt träffen för 2021 blev en otroligt lyckat och mysig kväll hos Blåbär, en butik och café i Putney som främjar en nordisk livsstil. Vi var ca 26 tjejer som träffades och fick glögg och juliga sötsaker medans vi minglade runt och hade trevligt. Flera av oss tog även tillfället i akt och inhandlade något från butiken vilken var full av vacker nordisk inredning, kläder och naturligtvis sötsaker och matprodukter.

Vi i styrelsen skulle vilja önska alla SveaBrittor en mycket glad Jul och ett fantastiskt Gott Nytt År!

Våra evenemang året 2021-2022

Januari 2022 - Nytt år och nytt aktivt och härligt program här på SveaBritt

20e Januari: Vi startade med Lilla Årsmötet i Svenska kyrkan den 20e januari och vi diskuterade både gammalt och nytt. Efter den goda middagen fick vi även höra på föredrag av två medlemmar: Linda Sandberg och Camilla Lilliesköld där dom berättade om sina jobb. Det var mycket intressant och vi fick alla en unik insikt om två helt olika världar: universitetsvärlden och grafisk designvärlden. Vi har nästan lika många näringsgrenar som vi har medlemmar representerade här inom SveaBritt och vi uppskattar verkligen när medlemmar vill dela med sig om sitt arbete och industrivärld.

8e mars: på den Internationella Kvinnodagen skedde det äntligen: SveaBritts 40års jubileumsmiddag. Och vilken kväll det blev! Vi hade en fantastisk glammig atmosfär på Conrad St. James hotel här i London där vi var över 60 kvinnor som träffades. Mycket skratt, många kramar och många nya kontakter knöts. Vi njöt av en otroligt god middag och fick en underbar show av ‘Babben’ Larsson som gästade oss från Gotland. Så mycket skratt och nostalgi när Babben led oss genom 40 år av både brittisk och svensk historia upp till dagens komplexa teknik och knasiga problem.

Följ oss på Facebook och/eller Instagram för att se bilder från kvällen

Januari 2022 - Nytt år och nytt aktivt och härligt program här på SveaBritt

2021

Den 28e april när våren stod som högst i blom, ledde Annika Hall ett hurtigt gäng på en kvällspromenad genom Battersea/Vauxhall/Nine Elms. Området har totalt förändrats de senaste tio åren och är fylld av intressant arkitektur och intressanta verksamheter. Första stoppet var Damien Hirst’s galleri (Newport Street Gallery) vilket följdes av arkitektiska mästerverk av Norman Foster, Richard Rogers och Frank Gehry. Turen ledde oss även förbi politiska verksamheter sådom Huvudkontoret för Storbritanniens underrättelsetjänst, (SIS, MI6) och Amerikanska ambassaden, två otroliga byggnader från två olika arkitektiska epoker.

Turen gick mot sitt slut med en vy av ‘Super Sewer Tunel’, den 25km långa tunneln som byggs för att förbättra Londons avloppssystem och sedan slutligen Battersea Power Station som kommer bli ett mecca för shopping och underhållning när det öppnar inom kort. Promenadgänget avslutade sedan kvällen på restaurangen Brindisa, precis vid Battersea Power Station med utsikt över Thamsen, där de åt god tapas medans de reflekterade över allt som upplevts.

 

Torsdagen den 26e maj träffades vi på Brydges Club där vi åt en mycket god middag och fick höra på ett föredrag av Jessica Persson Conway, Head of Rolls-Royce Art Programme & Philanthropy.

Jessicas ämne var “Building an Art Programme for one of the world’s most prestigious luxury brands – Rolls-Royce Motor Cars”
Jessicas berättelse ledde oss på en spännande resa genom Rolls-Royce värld, en värld som hon har satt sin egen stämpel på och lyckats ändra och anpassa för samtidens moderna tänkande och klienter.

Jessica skapade en ny vision för Rolls-Royce konstprogramet: “Art without compromise”, där unga och lovande konstnärer får finansiering att skapa nya konstverk. Konstprogrammet heter Muse, efter den lilla statyn Spirit of Ecstasy, som sitter på motorhuven av all Rolls-Royce bilar, och också kallas the Muse.
Man kan läsa mer om programmet på följande hemsida https://www.rolls-roycemotorcars.com/en_GB/muse.html

 

14e juni: Säsongens sista evenemang inträffade den 14e juni då ett glatt gäng Sveabrittor samlades för en smygpremiär hos Sola Kitchens nya showroom i Marylebone.
Sofia Bune skapade denna verksamhet 2006 efter att ha upptäckt ett glapp i marknaden av köksleverantörer. Sola Kitchen har nu under 16 år skapat högklassiga och skräddarsydda köksinredningar, walk-in garderober och badrumsinteriörer i skandinavisk stil.
Hennes showroom i  Marylebone ligger på den berömda Wigmore street och är den tredje lokalen i London tillsammans med Hampstead och Fulham.

Sommarlov!

Bästa SveaBrittor,

I denna ljuva sommartid gå ut min själ och gläd dig vid naturens vackra gåvor!
Många av oss blir rörda och kan riktigt känna doften av syrener och liljekonvaljer när tonerna av “den blomstertid nu kommer” och “i denna ljuva sommartid” mfl hörs. Flera av oss får chans att uppleva den svenska sommaren på riktigt nu när det är lättare att resa och  förhoppningsvis får de snart ordning på köerna på Arlanda och andra flygplatser.
Vi gör nu sommaruppehåll i SveaBritt och ses nästa gång på årsmötet i september. Till dess önskar jag er alla en underbar sommar!

Ha det bra – vi ses på årsmötet!

Karin
Ordförande

Tidigare evenemang - 2020/2021

Den 1 december 2020 klockan 19.00 fick vi höra på Katrine Marçal som är svensk författare och journalist bosatt i Storbritannien sedan åtta år tillbaka. Hon arbetar för Dagens Nyheter som korrespondent och är även aktuell med sin nya bok ”Att uppfinna världen”. Katrine delade med sig om vardagen som utrikeskorrespondent i Storbritannien och berättade bla om de svårigheter som uppstår för svenska journalister när det gäller bevakningen om Brexit mm.

Katrine Marçals nya bok ”Att uppfinna världen” handlar om hur våra idéer om kön håller tillbaka innovation i ekonomin. Varför fick vi inte hjul på resväskor förrän 1972? Varför uppfanns rullatorn i Västerås? Varför uppfattades elbilar som ”kvinnliga” i slutet av 1800-talet? Vi får 10% hos Bokus.se om använder koden MONDIAL vid checkout.

Under vårt första möte för året i januari fick vi bekanta oss med våra relativt nya medlemmar Charlotte (Lotten) Stirling och Cecilia Block. Februari mötet bjöd på ett annat perspektiv då Eivor Martinus och Elisabet Baldwin, två av våra grundare, pratade minnen om inspirationen till att starta SveaBritt för 40 år sedan samt reflektioner om vår utveckling.

För att fira Internationella Kvinnodagen i mars bjöd vår egen sommelier Charlotte Meynert på vinprovning där vi fick smaka på två vita viner som är perfekta för sommarens alla tillfällen, Picpoul de Pinet från Languedoc i Frankrike samt en vit Bourgogne – Pouilly Fuissé.

Vårens möten gick vidare med besök av Susanna Petterson, General Direktör på Nationalmuseet i Stockholm i april.  Susanna gav en fin insyn i museets arbete och historiska förankring,  samtida med museer som Uffizi,  Le Louvre och Ashmolean. Det nyrenoverade museet öppnades 2018 med en miljö som betonar de uppvisade objekten.  En Zorn utställning är aktuell just nu tom augusti.

Det sista Zoom mötet för säsongen bjöd på en inspirerande inblick i svenska designern Maxjenny Forslunds karriär. Hon berättade att hon hämtar inspiration för sina tryck från omgivningen, vare sig det är natur, konst eller stadslandskap.

SÄSONGSAVSLUTNING HOS BUSI-JACOBSOHN

Tjejgänget som efter strapatser med tågförsening, njöt av en härligt bubblande lunch med påföljande visning av vingården hos Susanna och Douglas Busi-Jacobsohn. Vilken härlig dag det blev!

Till skillnad från resten av våra möten under det senaste året så lyckades vi samlas för en sista träff för säsongen på Susanna Busi Jacobsohns Vingård.  Det blev en mycket lyckad utflykt då 20 SveaBrittor fick ses och äntligen prata i munnen på varandra, i strålande solsken och i en fantastiskt fin miljö.